Mye skal på plass raskt for å planlegge og gjennomføre en gravferd innen lovens ti virkedager.
Her har vi samlet noen tips til fremgangsmåte ved dødsfall. Slik som dine behov kan variere fra andres behov, kan det også være variasjoner i fremgangsmåten. Beskrivelsen gir uansett en god oversikt.
Ring eller kontakt Líf begravelselsbyrå. Vi har døgntelefon og har lang erfaring i hjelpe ved dødsfall. Kanskje har du et spesielt behov som det kan være fint for oss å vite om. Eksempelvis om avdøde er på et sted uten kjølerom. Da vil vi normalt avtale å hente avdøde før møtet med begravelsesrådgiver.
Din begravelsesrådgiver kommer på hjemmebesøk som standard. Dere kan også møtes andre steder – eller over video/telefon om dere heller ønsker det. Begravelsesrådgiveren er din kontaktperson og vil hjelpe deg gjennom hele gravferden. Din begravelsesrådgiver finner løsninger som passer dine behov og gir deg skriftlig prisoverslag i løpet av møtet.
Når du har bestemt deg for hva du ønsker setter vi i gang med arbeidet. For mange er det viktig å få på plass en seremonidato-/tid så raskt som mulig. Din begravelsesrådgiver vil koordinere med alle medvirkende, gjøre nødvendige bookinger og sende inn nødvendige papirer. Når tid og sted for gravferden er avklart kan dette kunngjøres for øvrige.
Ved første anledning overføres avdøde i kiste til seremonistedet. Om det ikke er bårehus (kjølerom) på seremonistedet overføres avdøde til nærmeste bårehus. Det er mulig å se avdøde i kisten (syning) i syningsrommet ved bårehuset. Vi anbefaler at syning gjennomføres før seremonidagen.
Så snart tid, sted og seremonileder er avklart, vil prest eller annen seremonileder ta kontakt for å avtale møte. Om det skal være en kirkelig gravferd, vil presten gå gjennom liturgien og snakke om minnetalen.
Kanskje er det behov for å gjøre justeringer i seremonien etter møtet med prest/seremonileder. Din begravelsesrådgiver følger opp og passer på at musikere, programhefter, blomster, minnesamvær og annet blir bestilt i tide.
Det kan være mange praktiske saker å håndtere ved et dødsfall. Noen bør håndteres med en gang. Andre kan vente. Her er noen praktiske saker som kan være aktuelle å håndtere etter en gravferd.
Ved kremasjon kan enten urnen settes ned i grav, eller så kan asken spres på land eller i vann. Urnenedsettelse eller askespredning skal uansett være gjennomført innen seks måneder fra dødsfallet. Din rådgiver hjelper deg.
Når noen dør i Norge, sender legen elektronisk melding om dødsfall til det offentlige. På bakgrunn av dette, vil tingretten kontakte deg som pårørende med informasjon om skifte. Du vil bli bedt om å oppgi informasjon om formuesforhold og arvinger, og om hvilken skifteform som er aktuell. Du kan kontakte tingretten om du har behov for mer informasjon og veiledning. Tingretten kan også gi bekreftelse på dødsfall/death certificate om du har behov for det.
Om du ønsker ny gravstein eller inskripsjon kan vi hjelpe med det. Kanskje kan vi ha det på plass til urnenedsettelsen. Om du ønsker gravstein til en ny kistegrav, må du påregne noe tid før jorden har satt seg nok til at gravstein kan settet på plass. Tiden kan variere med jordsmonn fra gravsted til gravsted, men du kan påregne minst seks måneder. Spør oss om dette. I påvente av gravstein er det vanlig å sette opp en midlertidig gravmarkør.